De Provincie Zuid-Holland gaat onderzoeken waar in de provincie nog windmolens kunnen worden toegestaan, om zo de energieregio’s te helpen bij het opwekken van schone en betaalbare elektriciteit in de eigen omgeving.
Zuid-Holland heeft zeven energieregio’s, waarbij gemeenten, provincies en waterschappen samenwerken aan een Regionale Energiestrategie. Een aantal energieregio’s loopt echter achter op schema om de doelstellingen voor duurzame energieopwekking te behalen. De doelen voor 2050 komen zelfs steeds verder uit beeld, omdat er nauwelijks nieuwe windprojecten in de planning staan. Dit kan grote gevolgen hebben voor de nabije toekomst: de vraag naar elektriciteit blijft stijgen, net als de netcongestie, en de stroom moet toch ergens vandaan komen.
Op dit moment kunnen energieregio’s vaak niet verder met windprojecten, doordat juist de provincie obstakels opwerpt. In de nieuwe Routekaart spreekt de provincie af meer te doen om deze regio’s te ondersteunen. Als eerste wordt onderzocht waar er nog ruimte is voor nieuwe windprojecten.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Provincie Zuid-Holland.
Routekaart
"In tijden van toenemende energievraag, vollopende stroomnetten, hoge energietarieven, geopolitieke spanningen, sabotage van kabels en leidingen op zee en klimaatextremen is schone en betaalbare energie uit de eigen regio cruciaal", zegt gedeputeerde Berend Potjer, verantwoordelijk voor Energie, Natuur, Omgevingswet, Kust en Duinen. "Met een routekaart maakt de provincie Zuid-Holland de omslag om dit te helpen realiseren. Zo werken wij aan een krachtig Zuid-Holland voor al onze inwoners."
Voor de provincie is het belangrijk dat het verbruik van elektriciteit en de opwekking ervan goed op elkaar zijn afgestemd. Op die manier wordt het elektriciteitsnet niet onnodig belast en is er minder last van netcongestie. Ook hoeven er dan minder dure, lange kabels aangelegd te worden.
Om het decentrale energiesysteem te bevorderen, investeert de provincie ook in het creëren van energiehubs. Dat is een lokale samenwerking tussen bedrijven, instellingen en bewoners, waarbij de opwekking en het verbruik van energie onderling worden afgestemd. Dit zorgt voor minder pieken in vraag en aanbod.